Balans opmaken

Zeven maanden ben ik nu al vrij. Zéven maanden, dat is best lang. Toen ik werkte, vond ik een week vakantie al heel fijn. Wat heb ik al die maanden gedaan? Heeft het me al iets gebracht?

Als ik even nadenk, kan ik de dingen in vijf categorieën verdelen:

  1. Vrijwilligerswerk bij Humanitas

Nu ik meer tijd heb, kan ik als vrijwilliger thuisadministratie meer deelnemers begeleiden. Op dit moment help ik drie mensen. Ze hebben hun eigen, unieke verhaal met uiteenlopende vragen. En allemaal help ik ze graag. Soms vind ik het lastig te bepalen hoe ik iemand het beste kan helpen maar over het algemeen is het relatief eenvoudig om te zien wat er nodig is en wat ik kan doen. Of mijn deelnemers straks ook zelfstandig verder kunnen (onze ondersteuning is in principe maximaal een jaar), ligt vooral bij henzelf maar ik realiseer me dat dit vrijwilligerswerk me meer voldoening geeft dan veel projecten die ik de afgelopen tijd heb gedaan als (goed betaalde) projectmanager. Ook is het leuk om tijd te hebben om alle informatie en nieuwsbrieven te lezen. Ik leer van alles over het ‘sociale domein’.

  1. Opleiding schrijversacademie, mijn eigen blog en verder

In 2017 was ik al begonnen aan een opleiding bij de Schrijversacademie. Mijn werk gaf me niet zoveel voldoening en ik wilde er iets leuks naast doen. Mijn droom was ooit zelf een boek te schrijven, met Vonne van der Meer en Rita Spijker als mijn voorbeelden.

Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik het eigenlijk nog leuker vind om boeken van anderen te lezen en te beoordelen dan zelf te schrijven. De afgelopen maanden heb ik met veel plezier de specialisatie ‘Redactie’ afgerond en besloten er ook iets mee te gaan doen. Ik heb een artikel geschreven dat binnenkort waarschijnlijk verschijnt in Schrijven Magazine en laat een website maken om mijn diensten als schrijfcoach (manuscriptbeoordeling) aan te bieden. Daar ga ik niet rijk van worden, maar het is wel een hele leuke hobby.

En ik ben natuurlijk niet helemaal gestopt met schrijven want ik schrijf dit blog!

  1. Hardlopen, trailrunnen en een mooie hike in Italië

Het is top alle tijd te hebben om veel met de hond te rennen en regelmatig met mijn loopmaatjes de prachtige Utrechtse Heuvelrug te verkennen. Daarnaast wilde ik één mooie tocht maken en dat werd de Via Degli Dei – de Godenweg –  in Italië. Deze vijfdaagse route van 125 kilometer en ruim 5.000 hoogtemeters stond al een tijdje op mijn wensenlijst maar tot dusver had ik nog niemand kunnen overhalen met me mee te gaan. Dan maar alleen. En dat was een prima idee. Alhoewel het natuurlijk wel erg leuk was dat Jurgen me op het eindpunt in Florence met Pasen een paar dagen kwam opzoeken 🙂

  1. Boeken, leesclubs en arthouse films

Er ligt altijd wel een grote stapel boeken klaar om te lezen en nu heb ik natuurlijk alle tijd om die weg te werken. Alleen wordt deze berg nog niet kleiner, want er komen steeds boeken bij. Via de Schrijversacademie kwam er een oproep mee te doen aan de nieuwe leesclub en ik schreef me meteen in. Saturnusplein 3 van Josha Zwaan en later Dansen in het donker van René Appel werden beide uitgebreid online besproken. Ik kreeg de smaak te pakken en schreef me in op de Hebban boekensite. Daar kreeg ik de kans mee te doen in een van de leesclubs van de Libris Literatuur Prijs: De goede zoon van Rob van Essen. En laat Rob die prijs nog winnen ook. Hoe leuk is dat!

En dit boek raad ik echt iedereen aan: Becoming van Michele Obama. Wat een vrouw!

Verder heb ik een paar bijzondere films gezien, ook allemaal aanraders wat mij betreft:

  • Das schweigende Klassenzimmer over een Oost-Duitse examenklas in 1956 die twee minuten stil is voor de slachtoffers van de Hongaarse opstand met verstrekkende gevolgen
  • A private war over de Amerikaanse oorlogsjournaliste Marie Colvin
  • Rocketman over het leven van Elton John

Of ik van al dat lezen en kijken een beter mens word, weet ik niet, maar leuk is het in ieder geval wel.

  1. Vinden van een nieuwe baan met maatschappelijke impact

Ondertussen heb ik een paar netwerkgesprekken gevoerd en gesolliciteerd bij twee adviesbureaus die me via linked-in benaderden en beide een aanbod deden. Zelf heb ik (een klein beetje) gezocht naar banen die ik écht leuk zou vinden, zoals een functie bij onze eigen gemeente en een baan bij een adviesbureau dat gemeenten adviseert in het sociale domein.

Ik ben er nog niet uit.

En verder laat ik me graag verrassen door zaken die op mijn pad komen zoals regelmatig een zieke vriendin bezoeken die nu gelukkig weer opknapt. Of een paar dagen mee naar Valkenswaard waar mijn vriend een weekend doorwerkte om zijn project live te brengen. Of een paar weken samen met onze hond oppassen op mijn ouderlijk huis terwijl mijn ouders op vakantie zijn. Of op een dinsdagochtend naar De Hoge Veluwe om daar samen met een vriendin 30 kilometer te rennen ter voorbereiding op een geplande marathon.

En welke conclusie kan ik hier dan uit trekken?

Ik vermaak me opperbest en verveel me nog lang niet. Maar ja, ooit moet ik weer aan het werk. Die droombaan heb ik nog niet gevonden. Het komende half jaar moet ik daar maar eens serieus mee aan de slag. Dan kan ik tegelijk een aantal klussen in huis oppakken en onderzoeken of we zonnepanelen kunnen plaatsen. En onze trouwdag gaan plannen.

Een gedachte over “Balans opmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s