Een relaxte marathon

Ha Annemarie, heb je ook zin om mee te doen met de Galgenberg marathon in Rhenen, dat is echt wat voor jou! Carlijn en ik doen ook mee!’ Larissa komt tijdens het inlopen even naast me rennen. Er zijn weer een hoop hardlopers op komen dagen voor de zaterdagochtend loopgroep. Vandaag staat er 6 keer 1 kilometer op het programma, met steeds 2 minuten rust. Maar eerst even inlopen, loopscholing doen en een paar versnellinkjes.

Een hele marathon? Ik? Ik heb pas twee keer een marathon gelopen, in 2014 in Berlijn en afgelopen september ben ik de Jungfrau in Zwitserland opgerend. Zomaar even een hele marathon rennen van 42,195 meter? Maar ja, ik ga in april natuurlijk wel naar Italië om de Monte Senario trail te rennen van 32 km, inclusief 1.500 hoogtemeters. Een beetje stevige training kan geen kwaad. Het is toch al hartstikke lastig om in Nederland hoogtemeters te trainen. Thuisgekomen ga ik maar eens even googelen: er zijn max 100 plaatsen, de kosten zijn slechts 15 euro en gaan geheel naar het goede doel, én je maakt 500 hoogtemeters (dat is natuurlijk nog geen 1.500, maar toch).

Larissa drukt me nog eens op het hart dat dit echt een hele relaxte marathon is. Je loopt in een groep, je draagt geen chip om je tijd te meten en je loopt een prachtige route door de Utrechtse Heuvelrug. Iedere 7 kilometer is er een post met water, sportdrank, thee, cola, bananen, mueslirepen, ontbijtkoek, chips, dropjes… Tja, de verzorging kan ik dus zeker niet de schuld geven straks. Verder vertelt Larissa me dat ze altijd in de vierde, de langzaamste groep meeloopt, hoe relaxed is dat!

En ineens ben ik ingeschreven, heb ik betaald én is het zaterdag 11 maart. Er wordt vreselijk weer voorspeld met harde wind, hagel en zware regenbuien. Wat zal ik aandoen? Lange mouwen? Maar dan krijg ik het na 10 kilometer bloedheet. Een T-shirtje? Dat is vast niet lekker als we een hagelbui op onze kop krijgen. Carlijn heeft de oplossing: zij heeft twee sets mouwen bij zich en geeft er eentje aan mij. Die trek je over je armen en als je het warm krijgt doe je ze naar beneden. Perfecte oplossing, blijkt later. Die ga ik zelf ook kopen om mee te nemen naar Italië.

Het evenement is inderdaad perfect verzorgd. Er staat koffie en cake voor ons klaar als we er aankomen. Geen rijen voor de WC (we zijn maar met 100 en zoveel vrouwen zijn er niet) en voor we vertrekken mogen we nog even allemaal op de foto. Wim (van 71!) wordt onze voorloper (ook wel ‘haas’ genoemd) en loopt met een super steady tempo van net iets onder de 10 kilometer per uur. Dat gaat best lekker zo. We lopen eerst richting Leersum, passeren galgplaats ’t Gerecht en rennen langs kasteel Amerongen. Natuurlijk klimmen we naar de Eenzame Eik, pakken het hoogste punt mee van de Utrechtse Heuvelrug (68,9 m boven NAP) en daarna gaat het richting Veenendaal.  Op 33 kilometer mogen we de stalen trap op rennen die ons via 260 treden naar de top van de Grebbeberg brengt. Ondertussen is haas Wim helaas afgehaakt. Hij vertelde dat hij 2,5 jaar geleden voor het laatst een marathon had gelopen en na 30 kilometer was hij helemaal op. Nou, ik vind het knap, zo’n eind rennen op je 71e!

Een van de andere lopers van Loopgroep Veenendaal nam nu de leiding over. Langzaam ging het tempo wat omhoog. Larissa en ik zaten nog steeds vol energie en tot onze eigen verbazing konden we dat snellere tempo prima bijhouden. Vlak voor de finish wachtten we nog even zodat de hele groep weer netjes bij elkaar was en met onze armen in de lucht kwamen we vrolijk lachend over de finish. Daar stond de groentesoep voor ons klaar. En toen wij met een stokbroodje en ons soepje lekker zaten bij te komen bij de open haard zagen we dat de regen buiten met bakken uit de lucht kwam. Net op tijd binnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s