Thuiswerken, het nieuwe normaal?

Om 7.00 uur een rondje rennen met de hond of een Youtube yogalesje volgen van Adriene uit Texas, daarna aan tafel ontbijten en even de krant doorbladeren, zo gaat dat tegenwoordig op werkdagen. De wekker hoef ik eigenlijk niet meer te zetten, rond 6.45 uur ben ik meestal wel wakker. Sinds vrijdag 13 maart werken we allebei thuis en dat gaat prima. Zo onwaarschijnlijk en onwerkelijk als het bij mij binnenkwam tijdens de persconferentie van premier Rutte op 12 maart om 16.00 uur (gaan wij nu echt allemaal onze spullen pakken en vanuit huis verder werken?), zo gewoon is het nu bijna drie maanden later.

Wordt thuiswerken voor kantoorpersoneel het nieuwe normaal? Van mij mag het!

Als ’s ochtends om 6.00 uur mijn wekker ging en ik na snel douchen, snel de hond uitlaten, snel boterhammen smeren, nog even een kopje koffie terwijl ik mijn jas aandeed, in het donker op de bus stond te wachten om daarna in Driebergen in een propvolle trein te stappen, vroeg ik me regelmatig af wat we toch allemaal aan het doen waren. Waarom moesten we allemaal tegelijk naar kantoor om aan het einde van de dag massaal in de avondspits weer naar huis te gaan? Het leidde tot lange files, overvolle spitstreinen, te veel CO2 uitstoot, stikstofproblemen, smog, bedreigde bijen en vlinders en nog meer ellende, maar blijkbaar konden we niet anders. Werken deed je op kantoor en af een toe een dagje thuiswerken werd nog net geaccepteerd.

En toen kwam corona.

Nu sturen we foto’s naar elkaar van onze thuiswerkplek en vergaderen we via Webex alsof we nooit anders hebben gedaan. In overleggen met veel mensen is het soms lastig een goede discussie te voeren en iedereen aan het woord te laten, maar veel meer nadelen kan ik eigenlijk niet bedenken.

Hoe zou het er over vijf jaar uitzien, als corona (hopelijk) alweer een paar jaar onder controle is en gewoon een griepje is geworden?

Ik hoop dat we dan een balans hebben gevonden tussen thuiswerken als het nieuwe normaal en af en toe naar kantoor gaan voor bijeenkomsten waarbij het zinvol is elkaar te ontmoeten. Sommige medewerkers, die thuiswerken echt niets vinden, zullen een semi-vaste werkplek hebben op kantoor, maar dat zijn de uitzonderingen waaraan gehoor wordt gegeven.

Wat ik me afvraag is hoe het straks gaat als sommige mensen op kantoor werken en andere thuis. In de pre-corona kantoortuin gaan videobellen, dat ging eigenlijk niet. Om je collega’s niet te storen liep je de gang op als je gebeld werd of checkte je snel of er zo’n piepkleine belcel vrij was om ongestoord te kunnen praten. Het fijne van thuiswerken is juist dat je vrijuit kunt spreken en tegelijk je documenten en laptop bij de hand hebt om mee te lezen of aantekeningen te maken. Gaan de werkplekken op kantoor hierin faciliteren?

Hoe mooi zou het zijn als er een manier wordt gevonden waarop werken op kantoor en thuiswerken soepel samengaan.

En dan blijft alleen onze bruiloft nog over. Want dat was wel een enorme domper om deze dag, gepland op 21 maart (ook nog mijn verjaardag) toen echt alles geregeld was, op 16 maart te moeten cancelen. De afgelopen maanden had ik helemaal geen zin over een nieuwe datum na te denken. Maar voorzichtig begint het weer te borrelen: misschien gewoon een jaar later plannen en dan in kleine kring trouwen? En dat feest, dat komt dan later nog wel eens.

2 gedachten over “Thuiswerken, het nieuwe normaal?

  1. Mooie analyse, Annemarie! Helemaal mee eens. Heel veel meer tijd als je niet hoeft te reizen. Af en toe naar kantoor gaan voor de sociale contacten en cohesie, verder vooral thuiswerken, voor de beroepen waarbij dat kan. Hopelijk straks ook weer gewoon sporten….en feesten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s