Thermometer van de maatschappij

Onze vrijwilligers weten wat er speelt in de samenleving. Ze weten wat er verandert en waar behoefte aan is. Dat weten ze door simpelweg aanwezig te zijn bij mensen thuis, maar ook door mee te bewegen en te luisteren. Onze vrijwilligers zijn de thermometer van de maatschappij,’ schrijft de voorzitter van Humanitas waar ik als vrijwilliger mensen help met hun administratie en eventuele schulden.

Als ik de krant lees, lijkt het wel of er dagelijks geschreven wordt over de toeslagen-ellende. Is dat echt zo of komt dat omdat ik er zo vaak mee te maken krijg bij de mensen die ik help? Zo moet je voor de kinderopvangtoeslag exact inschatten hoeveel dagen opvang je nodig hebt. Maar iedere maand is weer anders, dus wat vul je nou precies in. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar de belastingdienst weet er een ingewikkeld formulier van te maken waar ik aanvankelijk ook geen touw aan vast kon knopen. Dus maar even bellen met de Belastingdienst en een ander klusje doen – kwijtschelding regelen voor de gemeentebelastingen – terwijl we een half uur in de wacht staan. Nou is het lastige dat zo’n toeslag een voorschot is. Aan het einde van het jaar wordt bekeken of je er wel recht op had en voordat je het weet – oké, mijn cliënt wist eigenlijk misschien wel dat ze een foutje had gemaakt – heb je een rekening van 8.000 euro aan je broek hangen. Dat vind ik veel geld maar voor iemand met een laag inkomen is dat héél veel.

Van mijn collega-vrijwilligers hoorde ik dat je hiervoor dan weer een betalingsregeling kunt aanvragen bij de Belastingdienst. Dus dat adviseerde ik mijn cliënt en ik appte direct maar even de link mee. Niet veel later kreeg ik een paniekerig appje dat het formulier uit acht pagina’s bestaat met heel veel onbegrijpelijke vragen. Tja, leuker kunnen we het niet maken…

Dus daar zijn we samen een middagje voor gaan zitten. Het kostte even tijd maar dan heb je ook wat. En nu maar afwachten wat de Belastingdienst besluit. Dat proces duurt zo’n acht weken staat er in kleine lettertjes onderaan het formulier.

Op 11 december lees ik in de NRC:ALLES MOET ANDERS: Ze zijn eruit, de hele Kamer is het met elkaar eens: gisteren stemden 150 Kamerleden in met het afschaffen van het toeslagenstelsel.

Ah, eindelijk! En wat komt er voor in de plaats? Daar zijn ze helaas nog lang niet uit. Bij alle mogelijke alternatieven lees ik over haken en ogen en lastige politieke keuzes. En dat geen politieke partij zin heeft in zo’n risicovolle operatie. In totaal krijgen nu zes miljoen huishoudens 14,5 miljard euro aan toeslagen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest.

Waar is Wickie de Viking als je hem nodig hebt? Thermometers genoeg, nu nog geniale oplossingen!

Een gedachte over “Thermometer van de maatschappij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s