Bloggen over ploggen

Peuken, bierblikjes, energydrinkblikjes, verpakkingen van frikandelbroodjes, deodorant, mascara, wijnflessen, een autoradio, een paraplu, montagekit vastgeplakt aan de weg, een deurstopper van de politie. En dat is nog maar het begin van wat we tegenkwamen  tijdens het ploggen gisteren, tussen Amerongen en Doorn. Het wat?

Plogging komt van het Zweedse woord ‘plocka’, wat verzamelen betekent, en het woord ‘jogging’. Het concept komt dus uit Zweden waar steeds meer mensen tijdens het rennen zwerfafval verzamelen en dat na het lopen in de vuilnisbak gooien. Op deze manier maak je de buurt een beetje schoner tijdens het sporten.

Als ik googel op ‘ploggen’ kom ik als eerste terecht bij een artikel uit Het Nieuwsblad van onze zuiderburen van 19/02/2018: Ploggen is de nieuwste fitnesstrend, maar blijkt in realiteit weinig glamoureus. ‘Is dat een dooie kat?’

Nou, dooie katten heb ik niet gezien, maar echt schoon is het nou ook weer niet wat er allemaal zo in de berm ligt. En die eindeloze miezerregen hielp ook niet echt mee. Maar we kregen zoveel plastic handschoentjes als we wilden, een grote plastic tas voor alle rommel en al na een paar kilometer hadden we onze eerste stop met verse koffie en een lekkere dikke plak cake. Voor we het wisten waren we 10 km verder en werden we enthousiast binnengehaald bij het gemeentehuis van Doorn en met een krentenbolletje en herstelbanaantje bedankt voor onze noeste arbeid.

Dit alles stond in het teken van het Festival Plasticvrij 2019 dat past binnen het ambitieuze streven van mijn gemeente: Samen naar Plasticvrij Utrechtse Heuvelrug 2026. Vanochtend las ik op facebook: na maanden van voorbereiding was het zover: de eerste centraal georganiseerde plogging op de Heuvelrug. Tijdens de voorbereiding bleek dat ook hier alle begin moeilijk is. Het aantal inschrijvingen viel vies tegen en ook de samenwerking tussen de partijen had wat opstarttijd nodig.

Nou, dat vermoeden hadden wij al 😉
Kleine tip voor de volgende keer: laat die enthousiastelingen lekker gratis ploggen in plaats van vijf euro inschrijfgeld te vragen om de rotzooi van anderen op te mogen ruimen.

Het goede nieuws is dat we voorlopig nog lang niet zijn uitgeplogd; er ligt meer dan voldoende rommel voor iedereen en er komt iedere dag weer meer bij. Enne, geen zin om te rennen? Je kunt ook plandelen (ploggen en wandelen) of pliken (ploggen en hiken). En je hoeft niet te wachten tot er ook een evenement in jouw gemeente wordt georganiseerd, je kunt gewoon vandaag al beginnen als je de hond uitlaat bijvoorbeeld. Succes!

3 gedachten over “Bloggen over ploggen

  1. Nu weet ook ik wat ploggen is. Een goed idee om op deze wijze zwerfafval te verzamelen
    Laten wij in ieder geval onze eigen rommel opruimen en plastic verpakking mijden. GS

    Geliked door 1 persoon

  2. Goed bezig! Ik doe in ieder geval al aan ‘Leave nothing but footprints’ ik neem mijn eigen rommel zeker mee naar huis. Of ik ooit nog ga ploggen..? Zo’n gezamenlijk evenement lijkt me wel wat, hopelijk doen ze wat met je tip en wordt het gratis 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s