Lekker lezen met de zeven zussen

Zo, even terugkomen op aarde. In drie dagen heb ik het boek Schaduw van Lucinda Riley gelezen, waar in 576 pagina’s het verhaal over de derde zus Star wordt verteld. De stille zus die haar eigen stem moet zien te vinden en die in haar zoektocht naar haar afkomst terecht komt in het edwardiaanse tijdperk van koning Edward VII (met zijn vele minnaressen) en bij Beatrix Potter in het prachtige Lake District.

De zeven zussen is een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Zeven vrouwen (of zijn het er zes?), allemaal als baby geadopteerd door dezelfde vader: Pa Salt. Zijn mysterieuze, plotselinge dood brengt de zussen bij elkaar in het ouderlijk huis. Dat vormt het vertrekpunt voor deze reeks, waarin iedere dochter op zoek gaat naar haar eigen afkomst.

Er zijn nu vijf delen verschenen. In januari 2020 verschijnt deel zes Zon (over Electra) en daarna wordt het echt spannend. Want wie is die zevende zus? Bestaat ze wel? En krijgen we dan eindelijk meer te horen over Pa Salt? En is hij wel echt dood? De zussen menen hem af en toe te zien. Die Lucinda Riley weet de spanning goed vast te houden.

Every great story begins with an extraordinary woman’, vertelt Lucinda Riley op haar website. Daar houd ik wel van, verhalen over sterke vrouwen. Ik ben niet voor niets fan van Isabel Allende. De boeken zijn niet aan te slepen. Wereldwijd verkocht Riley in 34 landen 20 miljoen boeken, in Nederland ruim 800.000 zonder dat er ook maar één recensie is verschenen. Het zijn dan misschien geen briljante literaire boeken maar binnen no-time word je meegezogen in het verhaal. De combinatie van twee verhaallijnen, een in het heden en een in verleden, gebaseerd op waargebeurde historische feiten, is knap gedaan. Het leest lekker weg én je steekt er nog wat van op ook.

Toevallig kwam ik in de VakantieBieb1 Hoe lees ik tegen van de Lidewijde Paris. Zij zit al dertig jaar in het boekenvak en legt helder en op een aangename manier uit hoe je de stille signalen van een schrijver kunt opsporen, of een onderstroom, door goed op te letten als iets op een vreemde plek staat of veel aandacht krijgt, door alert te zijn en tussen de regels door te lezen. Ik vond het reuze boeiend: ik begon zowaar te begrijpen hoe je motieven kunt herkennen. Het is net een puzzel. Maar dan wel een kruiswoordpuzzel met vijf sterren. Ik heb het boek meteen besteld en ben het nu voor een tweede keer aan het lezen. Dus zo werkt literatuur!

Naar die stille signalen hoef je bij de zussen niet te zoeken. Daar telt gewoon het verhaal en Riley vertelt ons alles. Ik lees verder in een Volkskrant artikel: Dat het de lezer meer om het persoonlijke bad van herkenning gaat dan de ‘moeilijker’ bedoelingen van de auteur, daar heeft Lidewijde Paris geen boodschap aan. ‘Wees blij dat mensen lezen; hou op met betuttelen.’ Ze vindt het eigenlijk jammer dat de ‘serieuze kranten’ chicklit niet serieus bespreken. ‘The New York Times Magazine bespreekt alle genres, tot horror en fantasy toe. Hier wordt vaak gezegd door de redactie: o, maar onze lezers lezen dat niet. Nou, daar zouden ze zich nog weleens lelijk in kunnen vergissen.’

Ik lees nog even lekker verder. Op naar boek vier Parel, over Cece, die altijd het gevoel heeft gehad dat ze nergens echt bij hoorde en wiens zoektocht ongetwijfeld weer vol mystiek en exotische locaties zal zitten.

1 Een aanrader! Met de app kun je in de zomermaanden (tot 1 september) gratis ruim 50 e-books lezen. Zo zat dit jaar Zomervacht van Jaap Robben erbij, een bijzonder boek.

Bronnen:

  • Wat maakt de boekenreeks zo bingewaardig? Mirjam Schöttelndreier, De Volkskrant (28-09-2018)
  • Lidewijde Paris Hoe lees ik (2016)

Een gedachte over “Lekker lezen met de zeven zussen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s