Rennen, racen en relaxen in de Ardennen

Ik was alweer een beetje vergeten hoe leuk de Ardennen zijn. Ja, vorig jaar hebben we een weekje ditzelfde huis in de buurt van Spa gehuurd, maar daarvoor was het toch een hele tijd geleden dat ik er was geweest.

Toen ik nog in Groningen studeerde kwam ik af en toe in la Roche-en-Ardenne waar mijn vriendje een aantal weekends in de zomer wildwater-kajakles gaf op de rivier de Ourthe. Ik weet nog dat ik heel trots was toen ik eindelijk zonder hulp kon eskimoteren (als je omgeslagen bent in je kajak weer boven water komen, terwijl je nog in de kajak zit). Maar ik was altijd als de dood als ik de instructeurs hoorde praten over wildwatercategorie IV of V (klasse VI is onbevaarbaar). Moet ik echt mee vandaag, dacht ik dan angstig.

Een ander mooi avontuur in de Ardennen was de wandel4daagse in juni 2003 waar ik samen met Ilse aan meedeed. MESA Marche is een militaire wandelmars die jaarlijks wordt gehouden met perfect uitgezette wandelingen door de heuvels van de Ardennen. Ilses vader, een fanatiek wandelaar, had ons uitgenodigd en was er zelf ook bij. We sliepen in een middelbare school in Vielsalm op een legerbedje en werden ’s ochtends met een bus naar het startpunt van die dag gebracht. Met ene Henk – die ons achteraf zijn reisverslag toestuurde – hebben we enorm gelachen, herinner ik me. Na wat gezoek vond ik zijn verslag terug. Grinnikend las ik wat hij over ons beiden schreef:

Twee meisjes die de volgende avond ook te Vielsalm woonachtig bleken. Twee meisjes, twee parels in een trog vol bejaarden, rauwdouwers, militairen, waanzinnigen, levensmoeden en andere wandeldwazen. Twee uiterst prettige meisjes. Prettig om naar te kijken, prettig om mee te spreken, prettig om mee gezien te worden

En oh ja, het was daar inderdaad goed geregeld:

Een hoogtepunt van de MESA is de frequentie en de aard van de verschillende rusten: zo zijn daar de water- en fruitrusten, de frisdrankrusten en de worstrust

Terug naar 2019 waar we voor het tweede jaar een groot huis hadden gehuurd in Lierneux (vlakbij Spa) met drie badkamers, een grote tuin en ruimte voor tien personen. Op maandag begonnen we er met z’n tweeën en op zaterdagavond waren vrienden, kids en aanhang aangeschoven en telde dat op tot elf. De mannen gingen naar het circuit van Spa-Francorchamps voor de ‘Total 24 Hours of Spa’ en wie daar geen zin in had bleef lekker bij het huis om te barbecueën en te relaxen. In het begin van de week had ik vanuit Trois Ponts een paar mooie trailruns gemaakt met de nodige hoogtemeters, samen met onze hond. We begonnen heel vroeg vanwege de hitte en gelukkig hield zij het ook goed vol. Racen voor de mannen, mooie trailrun-routes voor Annemarie en Noa en een groot huis met tuin, zwembadje en BBQ voor onze gasten. Wat wil je nog meer.

Ooit dacht ik dat je pas echt vakantie viert als je ver weg gaat, maar je hoeft helemaal niet naar Peru, Nieuw-Zeeland of Zambia om je prima te vermaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s