Schrijfcoach!

En ineens ben ik een schrijfcoach, met een eigen website. Voorlopig ga ik er nog niet rijk van worden maar leuk is het wel.

Toen ik in 2017 doorkreeg dat mijn nieuwe baan als projectmanager bij een fintech het niet helemaal ging worden maar ik ook nog niet wilde switchen, ben ik op zoek gegaan naar wat leuks naast mijn werk. Dat werd een opleiding bij de Schrijversacademie. Ooit zou ik een roman zou gaan schrijven en dan zou ik net zulke rake, psychologische portretteringen gaan neerzetten als Vonne van der Meer in Eilandgasten.

Maar wat bleek dat moeilijk te zijn! ‘Je vertelt wel heel duidelijk over wat er speelt, maar het komt nog niet goed tot leven’, was de feedback die ik kreeg. En na heel veel herschrijven, opnieuw beginnen, zinnen omgooien etc. kreeg ik deze reactie: ’ Nu beschrijf je het wel, maar door te tonen laat je de lezer de emotie ook ervaren’. Het kwam niet echt meer goed met die emotie.

Het grappige was dat mijn mede-cursisten mij lieten merken heel blij te zijn met mijn feedback op hun verhalen. Een van de dames vroeg me of ik misschien haar boek zou willen proeflezen. Ja hoor. Ik ben daar eens even voor gaan zitten om een goed onderbouwde reactie terug te geven en dat werd gewaardeerd. En ik vond het nog leuk om te doen ook.

Zo kwam het dat ik de specialisatie ‘Redactie’ ging doen en niet ‘Romans en verhalen’. Toen werd het pas echt gaaf. Teksten redigeren en mooier maken. Bedenken waarom een verhaal niet lekker loopt en met suggesties komen hoe het te verbeteren. Structuur aanbrengen en aan de gang met perspectief, de schrijfstijl, grammatica, wel of niet met metaforen en vergelijkingen. Ik kreeg er lekker veel energie van.

Als eindopdracht kregen we een echt manuscript en daar gingen we vervolgens een paar maanden mee aan de slag. Ik las het boek en maakte aantekeningen, plande een gesprek met de schrijfster en werkte uren aan mijn leesrapport. Ik vond het allemaal leuk.

En toen waren we klaar. Bij de afscheidslunch kregen we een persoonlijk verhaaltje van onze juf en vooral haar laatste zin bleef me bij:

Het zal je gelukkig maken om met tekst, taal, schrijvers en boeken bezig te zijn.

En daar slaat ze de spijker op de kop. Ik ga er ook gewoon wat mee doen, besloot ik. Ik ben gaan googelen, heb vele websites bekeken en kwam terecht op schrijfcoaching, schrijfbegeleiding, manuscriptbeoordeling, manuscriptanalyse. Ik word een schrijfcoach. Ik ga auteurs helpen hun verhaal zo op te schrijven dat de boodschap overkomt en de lezer wordt meegesleept. Met perspectiefvraagstukken en aanbrengen van structuur als mijn specialiteit.

Het resultaat kun je hier bekijken: www.schrijfcoach-annemarie.nl.

Helemaal gestopt met schrijven ben ik natuurlijk niet: ik schrijf deze blogs, schrijf af en toe voor IPMA.nl (projectmanagement community), schrijf regelmatig boekrecensies op hebban.nl én in de volgende Schrijven Magazine begin augustus verschijnt er een artikel van mij over ‘perspectief’. Gaaf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s