Bevrijdingsvuur

Het was er eigenlijk niet eerder van gekomen om mee te doen met het 5 mei evenement van de loopgroep van Aart Stigter waar ik lid van ben en dat ieder jaar wordt georganiseerd. Dan wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen opgehaald en een paar uur later overhandigd aan onze burgemeester in Doorn. Ik had er wel eerder loopmaatjes over gehoord, maar dan was het door de week (en had ik een dag vrij moeten nemen) of was ik, zoals vorig jaar, in Limburg om mee te doen aan de Koning-van-Spanje trail (een goede training voor de Jungfrau marathon gepland voor later in 2018).

Maar nu was 5 mei én op een zondag én heb ik alle tijd van de wereld én had ik geen andere plannen voor het weekend. Dus geen excuses meer en dus ging vanmorgen om 04:45 uur mijn wekker, at ik snel twee bruine boterhammen met kaas en stapte ik precies om 05:45 uur in de bus die alle 55 lopers in Wageningen af ging zetten. Het regende pijpenstelen maar toen we in Wageningen uitstapten, was het droog om ons rode olielampje – dat we om de beurt allemaal even droegen – met het bevrijdingsvuur aan te steken.

De hele afstand naar Doorn is 26 km en ik liep vanaf het begin mee maar onderweg haakten ook nog lopers en fietsers aan. De eerste stop was op de Grebbeberg bij het monument van de erebegraafplaats en dat maakte best indruk met de vele kransen die er gisteravond waren neergelegd.

Ondertussen werd me uitgelegd dat de burgemeester van Wageningen zaterdagavond om precies 00.00 uur het bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein had aangestoken. Hij kreeg de bevrijdingsvlam uit handen van de Britse Normandië-veteraan Raymond Lord. Deze negentiger landde in 1944 op de stranden van Normandië en was betrokken bij de bevrijding van verschillende Nederlandse plaatsen. Zodra het vuur was ontstoken, kreeg een loopgroep uit Almere de eerste fakkel aangezien daar dit jaar de landelijke start is van de nationale viering van de bevrijding. In totaal haalden 82 loopgroepen uit het hele land fakkels op in Wageningen waarmee in hun eigen gemeente een bevrijdingsvuur werd aangestoken.

En daar waren wij er dus één van!

Rond 08:45 uur kwamen we aan bij de Michaelskerk in Leersum waar we werden verwend met bananen en energierepen. En – het allerleukste – hier stond Jurgen samen met onze hond Noa me op te wachten en aan te moedigen 🙂

Verder richting Doorn en na een korte hagelbui zagen we voorzichtig de zon doorkomen. Bij het Zonnehuis in Doorn stond de koffie klaar (hoe lekker die gewone, ouderwetse filterkoffie kan smaken na een stuk hardlopen!) Om 09:57 uur renden we de laatste paar honderd meter zodat de locoburgemeester het vuur precies om 10:00 uur kon ontsteken.

Maar het leukste kwam nog: we mochten met z’n allen (in onze vieze hardloopkleren…) een rondje lopen door de Maartenskerk, op datzelfde plein. We werden met applaus ontvangen in een bomvolle kerk terwijl een meisje van een jaar of zes, in een zwart jurkje en met spierwitte gympies, ons verlegen een roos aanbood. Zo mooi!

Het uitgebreide ontbijt dat daarna voor ons klaarstond in de raadszaal smaakte uitstekend. Op de grote, luxe vergaderstoelen aten we onze broodjes kaas, krentenbollen en ontbijtkoek met jus d’orange in een speciaal ‘5 mei vrijheidsmaaltijd’ glas dat we mee mochten nemen. Dat hadden we niet verwacht, want zo goed gaat het niet met onze gemeente. Op 9 april berichtte RTV Utrecht nog: Heuvelrug bezuinigt fors: bibliotheken dicht en verkoop burgemeesterswoning. De locoburgemeester zag er de humor wel van in. Ik hoorde hem tegen iemand achter mij zeggen: ‘Geld hebben we niet, maar een paar broodjes konden er nog wel van af, hoor. Deze keer hebben we ze wel zélf gesmeerd.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s