A perfect graveyard of buried hopes

Vrijdag 21 maart 1980
Ik ben vandaag jarig. Van oma Velp kreeg ik dit dagboek en een paar kleine poppenmutsjes. Mama had gebakjes gekocht en die waren erg lekker. Het was een erge fijne verjaardag en van oma Arnhem kreeg ik nog een leesboek. Dat lag in de kast. Ik was ’s avonds erg moe maar het was ook een hele fijne dag geweest.

Het was even zoeken naar mijn oude dagboeken, maar op zolder achter het schot lagen ze achterin, in een stoffige doos: mijn rode dagboek met slotje over het jaar 1979, mijn groene dagboek met ‘anne’ in bruine kruissteekjes op de voorkant geborduurd over heel 1980 en mijn Holly Hobbie dagboek van 1 januari tot 22 augustus 1981. En ik zat al een beetje te rekenen, op mijn tiende verjaardag kreeg ik het leesboek Anne van het groene huis (deel 1). Toen ik negen werd kreeg ik trouwens Floortje Bellefleur redt een hondje. Grappig, ook toen al kreeg ik boeken als cadeautje. En nog steeds maak je mij niet blijer dan met een mooi, nieuw boek!

Maar waarom al dat gedoe op mijn knieën in dat donkere hok? Omdat Netflix een prachtige, nieuwe serie heeft gemaakt met als titel Anne with an E. Het duurde even voor ik het doorhad – ik kijk eigenlijk niet zoveel Netflix – maar toen als tip een meisje voorbij kwam met lange, rode vlechten, sproeten en de naam Anne, deed dat me ineens sterk deed denken aan ‘mijn’ Anne van het Groene Huis en kon ik het niet laten verder te klikken.

In mijn herinnering kreeg ik dit boek van oma vanwege de overeenkomsten van de hoofdpersoon met mijn naam, haarkleur en die sproeten natuurlijk. Eigenlijk best bijzonder, bedenk ik me nu, dat een Canadees meisje de naam ‘Anne’ krijgt en niet ‘Ann’. Nooit over nagedacht natuurlijk (ik las de Nederlandse vertaling), maar nu pas wordt me duidelijk dat ze een hekel had aan haar naam en daarom wilde dat deze dan in ieder geval met een ‘e’ aan het einde gespeld werd.

Ik bedenk me dat ik een paar jeugdboeken bewaard heb en jawel daar staat Anne van het Groene Huis (deel 5) – Anne gaat studeren. Blijkbaar vond ik dit deel het mooiste van de zesdelige serie, want alleen dat boek heb ik bewaard. Ik lees op de achterflap over het begin, in deel 1: Matthew en zijn zuster Marilla bestellen een jongen uit het weeshuis om Matthew te helpen op de boerderij. Maar op het station wacht een mager kind in een lelijk jurkje, met een verbleekt hoedje op. Vanonder haar hoedje steken twee vlechten van dik rood haar. Ze heeft een smal, bleek gezichtje, maar grote levendige ogen. Dat is Anne.

Anne is een ware dramaqueen, is eeuwig optimistisch en heel nieuwsgierig. Ze doet allerlei onhandige dingen zoals het per ongeluk dronken voeren van haar beste vriendin Diana, het ongewild groen verven van haar haren en in plaats van vanille doet ze laxerende wonderolie in de taart. Ze heeft een zeer levendige fantasie die haar goed van pas kwam in het weeshuis om weg te dromen bij romantische verhalen. En ze is een fan van Jane Eyre waaruit ze citeert met grote woorden en theatrale gebaren. Anne doet prachtige uitspraken, zoals:

  • My life is a perfect graveyard of buried hopes
  • Tomorrow is a new day with no mistakes in it yet
  • If you have big ideas you have to use big words to express them, haven’t you?

Het verhaal van Anne begint eind negentiende eeuw en Netflix laat die tijd prachtig zien, met de meisjes gekleed in schorten en de jongens allemaal met petten op. De telefoon is nog niet uitgevonden en het vervoer gaat met paard en wagen. En dan die prachtige vergezichten!

Seizoen 2 heb ik bijna uit. Maar het is bevestigd: er komt nog een seizoen! Gaat dan de liefde tussen Anne en Gilbert opbloeien en gaat ze inzien dat hij haar grote liefde is? Of wordt dat wachten op seizoen 4? Ik ga kijken!

Een gedachte over “A perfect graveyard of buried hopes

  1. echt nostalgie, leuk. Maar dat betekent wel dat je niet meer de jongste bent. hahaha. Mam
    een interessant verhaal met een uitloop naar het heden pa

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s