BuJo

‘Ha Annemarie, roept Maxime, de dochter van mijn vriend vrolijk, kijk eens wat ik als kerstcadeautje van papa heb gekregen tijdens het shoppen vanmiddag, een buujoo!’ Een wát, denk ik, ik word nu echt een ouwe taart, ik kan zelfs studenten al niet meer volgen. Ze legt het dikke schrift met mooie harde kaft en prachtige groene palmbladeren inclusief handige leeslintjes die er onderuit floepen onder mijn neus. Ah, een Bullet Journal, daar heb ik over gelezen in de NRC! Effe zoeken tussen de digitale kranten op mijn mobiel… gevonden! Maker Bullet Journal: ‘Soms moet je iets opschrijven om te weten wat je echt denkt.’ (NRC, 3 december 2018). En ik lees verder: Ryder Carroll heeft internationaal succes met zijn Bullet Journal. Zijn notitieblok houdt hij geheim.

Ik ben meteen enthousiast als ik het mooie, dikke schrift van Maxime vasthoudt, dat lijkt mij ook wel wat nu ik een sabbatical heb. Kan ik alles wat ik tegenkom, wil gaan doen, niet wil vergeten, mijn plannen, gedachtes en ideeën allemaal kwijt. En gewoon lekker op papier. Heel 2019 vastgelegd tussen de palmbladeren.

Een paar weken later, op Eerste Kerstdag, tijdens het uitpakken van kerstcadeautjes, komt er uit het gouden inpakpapier met kleine witte sterretjes een BuJo tevoorschijn. Ik had er niet eens aan gedacht om deze op mijn verlanglijst te zetten, wat een gaaf cadeau! Jurgen kijkt me lachend aan, hij had samen met Maxime stiekem even getest of ik zoiets ook leuk zou vinden. Ja dus!

Er blijkt een enorme BuJo community te zijn met heel veel voorbeelden op Pinterest, boeken die erover zijn geschreven en als je wilt kun je er een hele studie van maken. Ik zie de mooiste weekkalenders, sleep logs, mindmaps, mood mandala’s, habit trackers, een doodle tutorial…

De moed zakt me in de schoenen. Ik ben helemaal niet creatief, en tekenen heb ik nooit gekund. Ik ben ooit Gymnasium gaan doen omdat je dan Latijn kreeg in plaats van tekenles. Wat een opluchting was dat.

Maar er is hoop. Ik kom terecht op een pagina met ‘onze 10 gouden regels’. Vergelijk jouw bullet journal niet met die van anderen (regel 5). Ah, dat lijkt me een goed plan. Maak het niet te ingewikkeld (regel 6). Dat spreekt me ook aan. En Fouten maken mag (regel 1). Dat komt goed uit!

Maxime laat me zien welke fineliners handig zijn om te gebruiken, gewoon te koop bij de Hema. Kijk, dat kan ik wel, ik was vroeger al goed in kleuren, weet nog goed dat ik ooit op mijn zesde of zo de hoofdprijs heb gewonnen met een kleurplaat van de Vivo (ja echt, in de jaren 70 deed mijn moeder in het dorp daar de boodschappen). Hmm, wat was die prijs ook alweer? Dat kan ik me eigenlijk niet goed meer herinneren. Nou ja, focus Marie, da’s niet belangrijk, terug naar je Bujo.

Ondertussen gebruik ik mijn BuJo een maand en ik vind het top. Reuze handig nu ik even niet werk maar met allerlei andere dingen bezig ben. Ik heb een future log voor heel 2019, een maandlog, werk elke dag mijn weeklog bij, houd bij welke boeken ik heb gelezen en wil lezen, de films die ik heb gezien, aan welke hardloopwedstrijden ik heb meegedaan, de ideeën voor werk die ik tegenkom en welke mooie uitspraken ik lees (je komt namelijk van alles tegen als je meer tijd heb om de krant en tijdschriften te lezen).

Maar meer kan ik er niet over zeggen. Als zelfs maker Ryder (stoere naam!) de zijne geheim houdt, dan kan ik de mijne natuurlijk ook niet zomaar openbaar maken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s