Besluit

‘Annemarie, ik vond je gisteren erg negatief in de kick-off bijeenkomst van onze nieuwe afdeling, wat ga je daar aan doen?’ Ik zit enigszins overdonderd bij HR waar ik zojuist op het matje ben geroepen door mijn nieuwe manager Joris en onze HR dame, waar ik het trouwens altijd erg goed mee heb kunnen vinden.
‘Vond je mij dan zoveel negatiever dan de anderen, Lotte gaf vertwijfeld aan dat ze niet goed wist waarom deze verandering werd doorgevoerd en Freek werd toch behoorlijk emotioneel’, zeg ik voorzichtig.
‘We hebben het nu niet over jouw collega’s, maar over jou, Annemarie.’
‘Oké, ik begrijp het, maar eh, wat is de reden dan dat HR hier nu bij dit gesprek moet zijn?’ probeer ik nog.
‘Het is altijd goed als er een derde persoon bij is, die hoort wat er gezegd wordt. Maar beantwoord mijn vraag nu eens, wat ga je doen aan jouw gedrag?’  Beiden kijken me verwachtingsvol aan.

Ineens weet ik het zeker en ik gooi het plompverloren op tafel: ‘ik weet wat ik ga doen, ik heb een besluit genomen, ik ga weg. Ik zal morgen mijn ontslagbrief bij je inleveren, Daphne.’
Beiden kijken me verbijsterd aan. Hun mond valt nog net niet open.
‘Nou, dan zijn we hier klaar, denk ik?’ en ik duw mijn stoel naar achteren en sta op.
‘Deze had ik niet aan zien komen’, zegt Daphne langzaam. Dat zal best, maar mijn besluit staat vast.

Mijn hart klopt in mijn keel als ik terugloop naar mijn werkplek. Het is in onze kantoortuin zoals vaak een enorm gekakel, waar iedereen door elkaar praat, lacht, gilt zelfs en achterin staat iemand met zijn armen te zwaaien. Wat een kippenhok, hier heb ik nu echt geen zin in, ik ga buiten een rondje lopen.
‘Ik ga morgen mijn baan opzeggen, ben er helemaal klaar mee…’ app ik even later naar Jurgen. ‘Héél goed!’ appt hij direct terug met een duimpje en een kus. Dat is een meevaller, dat mijn vriend er in ieder geval helemaal achter staat.

Ineens grijpt het me naar mijn keel: geen inkomen! Ik heb 23 jaar fulltime gewerkt, en alleen toen ik – lang geleden, op mijn 27e – mijn baan opzegde om mijn vriendje achterna te reizen naar Nieuw-Zeeland twee maanden op zijn salaris geleefd voordat ik daar zelf een baan vond. Geen paniek, denk ik, Ik laat gewoon mijn levensloop uitkeren – de regeling waarmee je tot 2012 een deel van je brutosalaris opzij kon zetten voor onder andere onbetaald verlof. En ik heb ook nog geld over van de Rabo uitkering die ik mee kreeg toen ik 2 jaar geleden ontslagen werd. Ik houd het echt wel een jaar uit zonder werk.

Terwijl ik warme adem in mijn koude handen blaas, bedenk ik me dat ik iets ga zoeken waar ik wél het verschil kan maken en waar ik meewerk aan iets wat er toe doet. Ik grinnik even als ik terugdenk aan een uitspraak van mijn coach die ik nog ken van Rabo tijd en waar ik recent nog een paar gesprekken mee had gehad. Zij had het over een karige akker. Prachtig als iemand zo’n treffende metafoor weet te vinden die de hele lading dekt! Want dat was deze werkgever voor mij, een karige akker. Ik zag het levendig voor me: ik kon ploegen en zaaien en irrigeren tot ik een ons woog, maar van dit armoedige landje viel voor mij niet veel te oogsten.

Die zaterdag lees ik in het Financieel Dagblad een artikel over Syrische vluchtelingen in Jordanië die hun boodschappen afrekenen via een irisscan en blockchain. De energie ervoor wordt opgewekt met zonnepanelen. Kijk, van zo’n project zou ik wel de projectmanager willen zijn. Wat een geniale oplossing, betalen met je ogen in de woestijn! En het is niet alleen een wild plan, maar het werkt ook echt. Er blijkt een Nederlandse programmamanager aan mee te werken. Een droombaan! Ze bestaan dus wel!

Maar nu eerst even niets. Geen baan, geen projecten, geen vervelende managers die in mijn nek hijgen. En geen inkomsten.

2 gedachten over “Besluit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s